EĞİTİM 8.04.2019 15:39:09 0

Daştan, “Verdiğimiz Derslerin Meyvelerini Alıyoruz”

Büyükçekmece Halk Eğitim Merkezi’nin Ahşap Oyma Atölyesinde, kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden biri olan ahşap işçiliği ile ilgili konuştuk.

Daştan, “Verdiğimiz Derslerin Meyvelerini Alıyoruz”

Büyükçekmece Halk Eğitim Merkezi’nin Ahşap Oyma Atölyesinde, kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden biri olan ahşap işçiliği ile ilgili konuştuk.

Tarihten günümüze kadar ulaşan kültür ürünleri arasında yer alan ağaç işçiliğinin geleneksel sanatlarımız arasında önemi bir yer almasına rağmen günümüzde unutulmaya yüz tutmuş eserlerden biri. Unutmamak ve bu sanat eserinin yeniden canlandırmak isteyen Hüseyin Daştan, “Ahşap oymacılık, evinizde kullandığınız kapılardan tutunda, yemek yemiş olduğunuz tabaklara kadar tümünü ahşap işçiliği ile yapılan eserlerdir. Sağlıklı bir yemek istiyorsanız tahta kaşığı kullanın” dedi.

“Amacımız Geçmişteki Hayatımızı Geleceğe Taşımak”

Start Tv’ye konuşan Büyükçekmece Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hüseyin Daştan, “Büyükçekmece Halk Eğitim Merkezi olarak, Türkiye’de bu işleri çok az yapan Halk Eğitim Merkezlerden bir tanesiyiz. Bizim amacımız geçmişteki hayatımızı, geleceğe de taşımaktır. Bunun için de buna kaybolmuş eserler, sanatlar diyoruz. Ahşap oymacılık tarihimizde çok önemli bir yer almasına rağmen unutulmaya yüz tutmuş bir meslek gurubuna girmiştir” ifadelerini kullandı.

7’den 70’e Herkese Hizmet

Daştan, “Abdulhamid Han sultanımızın bize, İstanbul’umuza vermiş olduğu bir eldir. Bizler de bunu yaşatmak için Büyükçekmece Kaymakamlığının desteğiyle bir proje kapsamında bu atölyeyi kurduk. Atölyemizde çocuklarımıza 6 yaşından başlayıp 12 yaşındaki çocuklarımıza, 18 yaşından başlayıp 70 yaşındaki vatandaşımıza kadar herkese hizmet verecek şekilde hazırlanmış bir atölyedir” şeklinde konuştu.

“Verdiğimiz Derslerin Meyvelerini Alıyoruz”

Abdülhamit Han darlanıp sıkıldığı zaman kendini rahatlatmak için ahşap atölyesine gider, orada ahşap oymacılığı yaparmış diyen Hüseyin Daştan, “Abdülhamit Han ahşap işçiliğini çok iyi bilen birisiymiş. Devleti 36 sene yöneten bir insan bu süre zarfında devleti zarara uğratmamış biridir. ‘Tek rahatladığım yer ahşapla, ağaçla uğraştığım ahşap atölyemdir’ dermiş. Şimdi İstanbul’da da Halk Eğitim Merkezi olarak Büyükçekmece Halk Eğitim Merkezi 2 yıldır ahşap oymacılığı atölyesinde dersler veriyor. Verdiğimiz dersler neticesinde meyvelerini alıyoruz. Ahşap oymacılığı sergimizi İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünde 1-5 Nisan tarihlerinde sunuma açacağız” diye konuştu.

Ahşap İşçiliği

Hüseyin Daştan, “Kültür Bakanlığımız tarafından gönderilen İsmail Boz bey öğretmenimizle birlikte ahşap oymacılığı yapıyoruz. Hocamız geldiğinde birkaç eseri değil, kendine münhasır eserleri de sunmaya çalıştı. Bunun en basit örneği bir besmeleyi azarken farklı boyutlarıyla işleyip sunan bir hocamız. Bu sanatı yaparken kurumumuzda 12 tane yetişkin öğrencimiz var. Bu arkadaşlarımızın da kendi eserleri atölyemizde mevcut. Ahşap oymacılık, evinizde kullandığınız kapılardan tutunda, yemek yemiş olduğunuz tabaklara kadar tümünü ahşap işçiliği ile yapılan eserlerdir. Sağlıklı bir yemek istiyorsanız tahta kaşığı kullanın” sözlerini ekledi.

 

Büyükçekmece Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hüseyin Daştan, konuşmasına son olarak atölyeye katkılarından dolayı Büyükçekmece Kaymakamı sayın Mehmet Özel’e, Büyükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Uygun beye, Adom Medyadan Nezir Karayün ve ekibine, Fikir Fabrikasına ve Mustafa Karayün’e teşekkür etti.

 

 


START TV / START TÜRK

Albayrak'tan Kıyamet Alametleri..!
Akgün, Okul Arazisini Konuta Çevirdiler.
Eski Muhtar'dan Özlü Sözler
Beşyüz Kişi Adına Beşyüz Fidan
Buda Tek Sınıflık Okul,
Aktan; Memurun Güven Kapısıyız..!
Tüm videolar...

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.