GÜNDEM 28.01.2019 18:53:26 0

İstinye Üniversitesi’nde Yatay Geçiş..!

Araştırma üniversitesi olma vizyonu, kurduğu AR-GE merkezleri, gerçekleştirdiği teknoloji yatırımları ve uluslararası iş birlikleriyle öne çıkan İstinye Üniversitesi’nde yatay geçiş başvuruları başladı. Öğrencilerine eğitim ala

İstinye Üniversitesi’nde Yatay Geçiş..!

İSÜ Genel Sekreteri Burak Kılanç: “Öğrenciler, zorunda oldukları değil, istedikleri bölümde okumalı, bu sebeple yatay geçiş, okudukları bölümden mutsuz öğrenciler için hayati bir fırsattır.”

 

Araştırma üniversitesi olma vizyonu, kurduğu AR-GE merkezleri, gerçekleştirdiği teknoloji yatırımları ve uluslararası iş birlikleriyle öne çıkan İstinye Üniversitesi’nde yatay geçiş başvuruları başladı. Öğrencilerine eğitim alanında sağladığı imkanlarla tanınan İstinye Üniversitesi, yatay geçişte de not ortalaması yüksek öğrencilere ek burs olanakları sunuyor.

 

Yatay Geçiş Mutsuz Öğrenci İçin Hayati Bir Fırsattır

Pek çok öğrenci, üniversiteye girerken yanlış tercihler yapabiliyor, üniversitede okudukları bölümü sevemeyebiliyor ya da bir şekilde doğru tercih yapmadıklarını sonradan fark edebiliyor. Bu durumda öğrenciler genellikle okudukları okulu yarım bırakarak yeniden sınava hazırlanma sürecine giriyor. İstatistiklere bakıldığında, üniversite sınavına başvuranların yaklaşık dörtte biri üniversite öğrencisi ya da üniversite mezunu olduğu, üniversiteye yerleşenlerin yaklaşık yüzde 10'unun ise üniversiteye kesin kayıt yaptırmadığı açıkça görülüyor. Kaybedilen zaman ve emek kaybı göz önüne alındığında yatay geçiş, öğrenciler için çok büyük bir fırsat haline geliyor.

 

Konuyla ilgili bir açıklama yapan İstinye Üniversitesi Genel Sekreteri Burak Kılanç, yatay geçişin yanlış tercih yaptığını düşünen öğrencilere hayal ettikleri üniversite veya bölümlere geçme şansı tanıdığını belirterek, ”Yatay geçiş, doğru tercih yapamamış ve şu anda bir üniversitede mutsuz okuyan öğrenciler için bir kulvar değiştirme şansıdır.” dedi.

 

Yatay Geçiş Yapmak Artık Çok Daha Kolay

2013 senesinde YÖK tarafından yatay geçişle ilgili önemli ve olumlu değişiklik yapıldığının altını çizen Kılanç, “Yapılan değişiklikle, puanları uyması kaydıyla öğrenciler yatay geçiş yapılabiliyor. Yıllardan beri uygulanan not ortalamasına göre yatay geçiş sürecinde, kontenjan azlığı, not ortalaması oldukça yüksek kişilerin yapabildiği biraz zor bir süreçti. Yapılan değişiklikle, bir öğrenci üniversiteye yerleştiği yıl, kendi puanına ve o sene oluşan bölümlerin taban puanlarına bakarak, puanlarının uyması halinde yatay geçiş yapabiliyor. “ dedi.

 

Kontenjanlar Esnetiliyor

Yatay geçiş yaparken öğrencilerin en çok karşılaştığı bir diğer sorun ise sınırlı sayıdaki kontanjanlar oluyor. Kontenjanlarda da bir düzenleme yapıldığını belirten Kılanç, “Bir üniversite ÖSYS kontenjanının yüzde 20'si kadar şubat ayında, yüzde 30'u kadar ağustos ayında yatay geçiş yapabilir. Yani 60 kontenjanı olan bir bölümde 12 kişi şubat ayında, 18 kişi de ağustos ayında yatay geçişle kabul edilebilir ve her sınıf seviyesinde kabul edilebilir.” dedi.

 

 

 

Öğrenciler, Zorunda Oldukları Değil, İstedikleri Bölümde Okumalı

Kılanç sözlerine şöyle devam etti: “Şubat ayındaki merkezi yerleştirme puanı esasına göre yatay geçişlerde üniversiteler kontenjan açmak zorunda değil ama vakıf üniversitelerinin neredeyse tamamının kontenjan açtığını görüyoruz. Bu hakkından Ağustos ayında faydalanmak isteyen adaylar için de güzel bir haber var. Ağustos ayında devlet ve vakıf üniversiteleri kontenjanlarının yüzde 30'una kadar başvuru kabul etmesiyle ilgili usül ve esaslarda zorunluluk var. Mesleğinden, üniversitesinden memnun olmayanlar yol yakınken üniversite bölüm değiştirmeyle ilgili bu fırsatı kullansınlar. Zorunda oldukları değil istedikleri bölümlerde okusunlar” diye konuştu.

 

 

 

Yatay Geçiş Yapan Öğrencilere Kolaylıklar Sunuluyor

Yatay geçiş yapan öğrenciler, daha önce okuduğu bölümde almış olduğu yabancı dil, Türkçe, İnkılap Tarihi gibi dersleri yeni bölümünde de almış kabul ediliyor. Öğrenciler ayrıca puanları yettiği takdirde her sınıfta yatay geçiş yapma hakkına sahip olacak. Eğitim dili İngilizce olan ama bölüm ya da üniversitelerde okuyan öğrenciler için de zorlandıkları takdirde eğitim dili Türkçe olan bölüm ya da üniversitelere yatay geçiş büyük bir fırsat olacak.

 

 

 

Öğrencilerin Hakları Korunuyor

Yatay geçiş konusunda pek çok vakıf üniversitesi öğrenci dostu bir yaklaşım sergiliyor.Çok sayıda vakıf üniversitesi yatay geçiş yapan öğrencinin bursluluk seviyesini koruyor ya da daha iyi imkanlar sunuyor. Bir vakıf üniversitesine yatay geçiş yapmayı düşünen adayların sağlanan burs imkanlarına da dikkat etmeleri gerekiyor. İstinye Üniversitesi yatay geçişlerde not ortalaması 3.50 ve üzeri olan öğrencilere ek 15; 3.00-3.49 arasında olan öğrencilere ise ek 10 burs imkanı sağlıyor.

 

Meslek, bölüm ve üniversite seçiminin öğrencilerin etiketini oluşturan, şekillendiren bir olay olduğuna dikkat çeken Kılanç, “Böyle olduğu için yol varken, bölümünüzden memnun değilseniz, yatay geçiş yapmak büyük bir fırsattır. Bu işin takvimi üniversiteden üniversiteye değişir. Akademik takvimler değişiktir. Üniversiteler bu günlerde yatay geçiş kabul etmektedir. Adaylar eğer yatay geçiş yapmak istiyorlarsa mutlaka hedefledikleri üniversitelerin web sitelerine girsinler ve yatay geçiş sayfalarından takip ederek, takvim ve koşulları öğrensinler. Bu süreçlerin tamamlanması bahar döneminin başlamasından önceye kadar tamamlanmak zorundaki derslere başlayabilsinler. Bunun bir fırsat olduğunu unutmasınlar ve araştırmacı olsunlar” diyerek öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

 


START TV / START TÜRK

Albayrak'tan Kıyamet Alametleri..!
Akgün, Okul Arazisini Konuta Çevirdiler.
Eski Muhtar'dan Özlü Sözler
Beşyüz Kişi Adına Beşyüz Fidan
Buda Tek Sınıflık Okul,
Aktan; Memurun Güven Kapısıyız..!
Tüm videolar...

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.