KÜLTÜR 31.12.2018 11:34:51 0

Masallar ile İç Dünyamıza Yolculuk..!

Masal Atölyesi ile içindeki çocuğu unutanları masal dünyasında eğlenceli bir yolculuğa çıkaran Mektebim Drama Bölümü, Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesinde “Şifacının Masalları” etkinliği düzenledi.

Masallar ile İç Dünyamıza Yolculuk..!

 

Masal Atölyesi ile içindeki çocuğu unutanları masal dünyasında eğlenceli bir yolculuğa çıkaran Mektebim Drama Bölümü, Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesinde “Şifacının Masalları” etkinliği düzenledi.

 

7’den 70’e herkese hitap eden, hayal gücünün sınırsızlığının tadına varmak, masalların büyüleyen gücünü deneyimlemek ve bir masalı ezberlemeden doğaçlama olarak anlatabilmenin yollarını öğreterek kültürümüzün en eski geleneklerinden birisi olan hikâye anlatma sanatını yaşatmak için atölye etkinliği düzenleyen Mektebim, çalışmayı eğitim müfredatına da dâhil etti.

 

Proje hakkında bilgi veren ve masal anlatıcısı olarak etkinlikte yer alan Drama Bölüm Başkanı Burcu Kavaklıpınar,“ Hikâye anlatıcılığı insanlığın en eski eğitim yöntemidir. Bütün kültürlerde insanlar; kültürel değerleri, gelenekleri, tarihi, insan ilişkilerini gelecek nesillere hikâyelerle aktarmışlardır. İnsan beyni imgelerle düşünür ve tasarlar. İmgeler bize hikâyelerin dünyasını aralarlar. Bu dünyada imgeler, insan ruhunun biricik dili olan sembollere dönüşürler. Sembolik anlatımlar bilinçdışı ile bağ kurarak dönüşüm süreçlerini başlatabilecek güce sahiptirler. Bu özelliğinden dolayı sözlü gelenek ürünlerinin dudaktan kalbe aktarımı, öğrenmenin en güzel yollarından birisidir. Ayrıca hikâyeler bizim bilgiyi beynimizde depolama yöntemimizdir. İyi anlatılmış bir hikâye çocukların beynindeki duyu ve duygu merkezlerini uyarır. Prof. Dr. Gerald Hüther’in de dediği gibi gerçek öğrenme ancak beyindeki bu bölgeler uyarıldığında gerçekleşir. Salt bilimsel verilerle aktarılan bilgiler duyu ve duygu merkezlerini harekete geçiremezler. Bu merkezleri uyarabilmenin en güzel araçlarından birisi masallar ve hikâyelerdir. Hikâyelerin yardımıyla yeniden düzenlenen bir sınıf ortamında öğrenme çok keyifli ve kolay bir hale gelir. Öğrenilen bilgiler rahatlıkla hafızada yer edinebilir. Bizlerde bu amaçla gerçekle hikâyenin buluşmasına tanıklık etmek ve müfredatımıza eklediğimiz bu atölye çalışmasını aktarabilmek için Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesinde bu etkinliği düzenledik. Müzik eşliğinde Limon Kız ve Gerçek ile Hikâyenin Sırrı masallarını anlattığımız etkinliğimizde hikâyelerle, iç dünyamızın kilidini açan, başa çıkılmaz gibi görünen düğümleri çözen anahtarları bulmayı amaçladık.” Dedi.

 


START TV / START TÜRK

Albayrak'tan Kıyamet Alametleri..!
Akgün, Okul Arazisini Konuta Çevirdiler.
Eski Muhtar'dan Özlü Sözler
Beşyüz Kişi Adına Beşyüz Fidan
Buda Tek Sınıflık Okul,
Aktan; Memurun Güven Kapısıyız..!
Tüm videolar...

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.