VİDEO GALERİ 16.09.2019 13:11:37 0

Otizm Her Çocukta Farklı Belirtiler Gösterir..

Erken çocukluk döneminde ortaya çıkan ve nöro-gelişimsel bir bozukluk olan Otizm, beyin gelişimi ve işleyişindeki farklılıktan kaynaklanıyor. Uzmanlar Otizm tedavisinde uygun terapiler ve eğitimlerle sosyalleşme ve iletişim becerilerinde ö

Otizm Her Çocukta Farklı Belirtiler Gösterir..

Otizm’de iletişim becerilerini artırmak mümkün

 

Erken çocukluk döneminde ortaya çıkan ve nöro-gelişimsel bir bozukluk olan Otizm, beyin gelişimi ve işleyişindeki farklılıktan kaynaklanıyor. Uzmanlar Otizm tedavisinde uygun terapiler ve eğitimlerle sosyalleşme ve iletişim becerilerinde önemli aşamalar kaydedildiğine dikkat çekiyor.

 

 

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Çocuk - Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Doç. Dr. Emel Sarı Gökten, Otizm’in beyin gelişimi ve işleyişindeki farklılıktan kaynaklandığını ve çocukluk döneminde ortaya çıktığını söyledi.

Otizm’de erken teşhis ve eğitimlerle olumlu yönde ilerlemeler elde edildiğini belirten Gökten, “Otizm tedavisinde uygun eğitim ve terapilerle sosyalleşme ve iletişim becerilerinde önemli aşamalar kaydedilebiliyor” dedi.

 

Otizm her çocukta birbirinden farklı belirtiler gösterebilir

Otizm’in genetik ve çevresel sebeplerin etkileşimi sonucunda ortaya çıktığını belirten Doç. Dr. Emel Sarı Gökten otizmin farklı görünümlerine de dikkat çekiyor. Doç. Dr. Emel Sarı Gökten; şunları söyledi:

“Otizm belirtileri bazen bebek büyürken çok erken aylardan itibaren göze çarpmaya başlar. 3 aylıkken göz teması kurmaması, annesine gülümsememesi, 6 aylıkken hiç ses çıkarmaması gibi belirtiler görülebilir. Ancak her çocuk aynı dönemlerde aynı belirtileri göstermez. Bazen belli bir yaş dönemine kadar normal bir çocuk gibi gelişim gösterebilir. Genellikle 2 yaş civarında, söylemeye başladığı kelimeleri artık söylememe, ismine tutarlı tepki göstermeme, göz kontağı kurmasında azalma, kendi etrafında dönme ya da dönen şeyleri izleme gibi belirtiler ortaya çıkmaya başlar.

Otizm belirtileri yaşla birlikte değişiklikler gösterebilir. Eğitim ve terapilerle belirtilerinde azalmalar olan çocuklarda sosyal iletişim becerilerindeki gerilikler ve okul döneminde akademik başarıda düşüklük gibi sorunlar daha fazla ilgi çekmeye başlar. Ergenlik ve sonrasındaki dönemde ise huzursuzluk, öfke kontrol sorunları ve davranış problemleri tabloya eklenip görünümü daha karışık hale getirebilir.

Bazı çocuklarda yaş ilerledikçe ve eğitimlerin de etkisiyle otizm belirtileri oldukça azalabilir. Eğitim ve terapi desteği sağlanırken her çocuk kendi özellikleriyle değerlendirilmeli, hangi alanlarda sorunlar yaşadığı netleştirilmeli ve her çocuğa ihtiyacı olduğu alanlarda destek sağlanmalıdır. Otizm tek bir tedavinin her çocukta başarıya ulaşabildiği tek bir klinik sendrom değildir.”

 

Otizm doğumdan kısa süre sonra fark edilebilir!

Otizm’in bebeğin doğumundan birkaç ay sonra bile fark edilebileceğini belirten Doç. Dr. Emel Sarı Gökten, “En önemli belirtiler; göz teması kurmaması ve seslenildiğinde dönüp bakmamasıdır. Bebeğin annesinin ilgisine cevap vermemesi, göz teması kurmaması, 6-7 ay sonrasında ses çıkarmaması, kendi dünyasında gibi görünmesi, 1 yaşına geldiği halde ismine tepki vermemesi durumunda bir uzmana danışmakta fayda vardır. Otizm’de erken tanı ve tedavi ile önemli gelişmeler sağlanabilir. O nedenle belirtiler fark edildiği anda zaman kaybetmeden doktora başvurmak önemlidir” diye konuştu.


START TV / START TÜRK

Albayrak'tan Kıyamet Alametleri..!
Akgün, Okul Arazisini Konuta Çevirdiler.
Eski Muhtar'dan Özlü Sözler
Beşyüz Kişi Adına Beşyüz Fidan
Buda Tek Sınıflık Okul,
Aktan; Memurun Güven Kapısıyız..!
Tüm videolar...

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.