EKONOMİ 26.03.2013 16:17:06 0

Piyasadaki etlerin tamamı yerli

Et ve Balık Kurumu, ''2013 yılı içinde piyasada bulunan etlerin tamamı yerlidir'' açıklamasını yaptı.

Piyasadaki etlerin tamamı yerli

 Et ve Balık Kurumu'ndan yapılan yazılı açıklamada, CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt'ün, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında ortaya attığı ''İthal etin fiyatının düşmemesi için Et Balık Kurumu'nun depolarındaki yerli üretim etleri piyasaya sürmediği'' şeklindeki iddiaların basında yer aldığı kaydedildi. Açıklamada, iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Et ve Balık Kurumu'nun genel hayvancılık politikası içinde sektörde düzenleyici bir rol üstlenerek besicilerin hayvanlarını makul fiyata satabilmeleri ve diğer taraftan tüketicilerin korunması için çalışmalarına devam ettiğinin ifade edildiği açıklamada, 2010 yılı Nisan ayında et fiyatlarında meydana gelen artışa karşı tüketiciyi korumak amacıyla kontrollü et ithalatına izin verildiği hatırlatıldı.

Kırmızı et üretiminin ülke kaynaklarından karşılanmasına öncelik verilerek ithal et fiyatlarının iç üretime baskısının önlendiğine dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Bunun sonucu olarak 2012 yılı itibariyle toplam et üretiminde ithalatın payı yüzde 11'den yüzde 3,5'a düşmüştür. Yerli et üretimimiz de son 3 yılda 2 kat artarak 420 bin tondan 915 bin tona çıkmıştır. 2013 yılı içinde piyasada bulunan etlerin tamamı yerlidir. Zira alınan önlemlerle karkas fiyatları yerli et için kilogram başına 14,45 lira, ithal et için ise 16 lira olduğundan ithalatın cazibesi kalmamıştır. Dolayısıyla ithalatçının korunduğu iddiası gerçek dışı olup, bakanlığa yapılmış bir ithalat başvurusu da bulunmamaktadır.''

Et ve Balık Kurumu'nun, daha önce olduğu gibi kamu kurumlarının et talebini karşıladığı ve kendi satış mağazaları aracılığıyla piyasaya et sürdüğünün belirtildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''Bugün itibariyle kurum stoklarında piyasanın talebi hiçbir sınırlama olmadan karşılanmaktadır. Kurumun depolarında 7 bin 548 ton et bulunmaktadır. Uzun yıllara dayanan piyasa tecrübesi bulunan ve ülkemiz insanının gönlünde güvenilir bir marka olan Et ve Balık Kurumu'nu asılsız iddialarla karalamak üreticimize haksızlıktır. Et ve Balık Kurumu, marka değerini siyasi hesaplarla yıpratanlar hakkında hukuki süreç başlatacaktır.''


START TV / START TÜRK

Albayrak'tan Kıyamet Alametleri..!
Akgün, Okul Arazisini Konuta Çevirdiler.
Eski Muhtar'dan Özlü Sözler
Beşyüz Kişi Adına Beşyüz Fidan
Buda Tek Sınıflık Okul,
Aktan; Memurun Güven Kapısıyız..!
Tüm videolar...

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.