Tarih: 06.02.2019 19:52

Nihat Aytürk’ten ‘Sanat Davranışı’ Semineri

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE) Uzman Öğretim Görevlisi Nihat Aytürk, Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde (BAKSM) "Protokol Yönetimi Semineri" verdi. 
Uzman Öğretim Elemanı olarak; Protokol Yönetimi, Yönetim Sanatı, Büro Yönetimi, Norm Kadro, Resmi Yazışma ve Rapor Yazma konularında ders ve seminerler veren Nihat Aytürk, Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde (BAKSM) "Protokol Yönetimi ve Sanat Davranışı Semineri" ile birçok okul müdürü ve öğretmenlerle bir araya geldi. Seminere Beylikdüzü İlçe Milli Eğitim Müdürü Yafes Bakırcı’da katıldı.

“Selam Vermenin İnce Detayları”

Protokollerde ve normal hayatta tokalaşmanın inceliklerini anlatan Aytürk, “Üst her zaman el uzatandır. Protokolün ilk kuralıdır bu. Alt konumdaki birinin üste selam vermek için elini uzatması saygısızlık olarak nitelendirilir. Üst konumdaki birinin elini uzatıp karşı tarafında o eli sıkmaması hakarettir. Bunun dışında eşitler arasında olan kişilerde bayan her zaman el uzatan taraf olmalıdır. Bayan uzatırsa karşı taraf uzatır. Erkeğin tokalaşmak için el uzatması nezaketsizliktir. Bunun dışında misafirlikte de ev sahibi selam vermek veya tokalaşmak için el uzatmalıdır, misafir değil” dedi.

“Tokalaşmada Üç Kural”

Tokalaşmanın da birtakım kuralı olduğunu belirten Aytürk, “El uzatma üç duyuyla gerçekleşir. Bir insan bu işi üç duyuyla yapmıyorsa acizdir. Bunlar; dokunsal, görsel ve işitseldir. Dokunsalda elleri avuçlayıp öyle tokalaşmalı insan. Görselde göz teması kurulmalı iki saniye bile olsa. Göz teması kurmamak ‘seni insan yerine koymuyorum’ demektir. İşitselde ise tokalaşırken bir iki kelime konuşulmalı. Bu üçünden biri yapılmazsa saygısızlık ve nezaketsizlik yapmış olur” ifadelerini kullandı.

Resmi ziyaretlere de değinen Nihat Aytürk, “Astlar üstlerini ziyaret eder her zaman. Eğer üst ası görmeye gidiyorsa bu ziyaret değil denetim, teftiştir. Eşitler arası pozisyonda olanlar ise ziyaret sonrası iadeyi ziyaret olmalıdır. Geri ziyaret yapılmadığı takdirde nezaketsizlik olur” şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —