2025 LGS İLE İLGİLİ HER ŞEY
2025 LGS nasıl olacak?
8. sınıf ders kitaplarıyla birlikte öğretim programlarında yer alan tüm konu ve kazanımlardan sorumlu olacaksınız kuzularım.
2025 LGS ne zaman?
Liselere Geçiş Sistemi (LGS), ortaokuldan liseye geçiş yapacak kuzularım için önemli bir sınav…
LGS, son açıklamaya göre 15 Haziran2025 ‘te, Pazar günü saat 09.30'da gerçekleştirilecek sevgili kuzularım.
Milli Eğitim Bakanı Dr. Yusuf Tekin 2025 LGS ‘nin; 2022 de yapılan LGS ‘yle konu dağılımı bakımından BENZER OLACAĞINI açıklayarak öğrenci ve velilerin içlerini rahatlattı.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2025 LGS Örnek Soruları açıklandı, konularınızı bitirdikten sonra mutlaka çözün kuzucuklarım.
LGS sınav sistemine göre 8. Sınıf mezunları istedikleri nitelikli liseleri seçebilmeleri için LGS sınavına hem girmek hem de sınavdan iyi bir sonuç almak zorunda.
Bu nitelikli okullar Fen Liseleri ve Anadolu Liseleri gibi kontenjan sınırlı ve LGS Sınavından belli bir puan üstü sonuç elde etmeleri gerekmektedir.
8. Sınıftan mezun olan öğrenciler LGS sınavına girmek istemezlerse veya LGS sınavından istedikleri sonuçları elde edemezler.
Yerel Yerleştirme, Mahalli Yerleştirme sınavsız bir şekilde liselere yerleşmek isteyen öğrenciler içindir.
Yerel yerleştirmede il/ilçe millî eğitim müdürlükleri okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre ortaöğretim kayıt alanları oluşturulur. Böylece her öğrenci bir kayıt alanı içinde yer alır ve her öğrenciye her okul türünden okul seçebileceği bir kayıt alanı oluşmuş olur.
Öğrenciler kendi kayıt alanlarını e-okul üzerinden görürler. Öğrenciler yerel yerleştirme tercihlerini tercih ve yerleştirme kılavuzu doğrultusunda e-okul üzerinden yaparlar. Öğrenciler yerel yerleştirmede: ikamet adresleri, okul başarı puanının üstünlüğü ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı kriterlerine göre yerleştirilir.
Değerlendirmede eşitlik olması durumunda sırasıyla;
8’inci,7’nci ve 6’ncı sınıflardaki yılsonu başarı puanı üstünlüğüne bakılarak yerleştirme yapılır.
Öğrenciler yerel yerleştirme tercih ekranında okulları yeşil, mavi ve kırmızı renk ile kodlanmış olarak görürler.Yeşil renk, öğrencinin «Kayıt Alanında» yani ikamet adresinin bulunduğu yerdeki okulları gösterir. Buradaki okullar onun tercihte öncelikli olduğu okullardır.
Mavi renk, öğrencinin “Komşu Kayıt Alanında” yani ikamet adresine göre Komşu Kayıt Alanında yer alan okulları belirtir. Burası başka öğrencilerin yeşil alanında olduğu için onlar buralara daha öncelikli yerleşir.
Kırmızı renk, “Diğer Alan” yani öğrenci için ikamet adresine göre bulunduğu Kayıt Alanında ve Komşu Kayıt Alanında olmayan il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarında bulunan okulları belirtir.
Öğrencilerin yerel yerleştirmede ilk 3 tercihini Kayıt Alanından seçmek kaydıyla Komşu alan ve Diğer alandan dahil olmak üzere toplam 5 okul tercihinde bulunabilir.
Yapılan tercihlerde; aynı okul türünden (Anadolu Lisesi, Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) en fazla 3 okul seçebilir.
Mahalli Yerleştirme İle Öğrenci Alan Kurumları Tanıyalım
Öğrenciler yerel yerleştirmede üç okul türü seçebilirler.
Mahallede kendilerine en yakın 5 adet okulu tercih edebilirler.