1.08.2024 10:37:00

88

Ulaş Salih ÖZDEMİR

 

ALLAH İNTİKAM ALIR MI?


Evet, başlık biraz ürkütücü değil mi?
Allah intikam alır mı?
Bir çoğunuzun hayır ne alaka dediğini duyar gibi oluyorum.
Lakin intikam adaletin tatbiki için gerekli hatta bazı durumlar da zorunlu gibidir.
Evet benim nefsim için çok âlâ bir tatbikattır.
İçimdeki hırs, bitmeyen öfkenin söndürülmesi için bu işin Allah c.c. tarafından yapılması beni ziyade ile nefsi olarak tatmin eder, ediyordur.
Hayatımda bir mesele hariç hemen hemen her konuda bu tatmini yaşadım çok şükür. 
Rabbime hamdolsun. 
Ha!!! 
Zamanını bekleyen bir kaç konu daha var.
Allah intikam alır.
Dini ve manevi konular, insanlık tarihinin en temel ve önemli meselelerinden biridir. "Allah intikam alır mı?" sorusu, özellikle adalet, merhamet ve ilahi irade kavramlarını anlamaya çalışan insanlar için önemli bir konudur. Bu sorunun cevabını ararken, İslam'ın temel kaynaklarına, Kur'an'a ve Hadis-i Şeriflere bakmak gerekmektedir.
#### İntikam Kavramı ve İlahi Adalet
İslam'da Allah'ın adaletine olan inanç, temel bir inanç unsurudur. Kur'an-ı Kerim'de birçok ayette Allah'ın adil olduğu, haksızlık yapmayacağı ve herkesin yaptıklarının karşılığını göreceği belirtilir. Ancak "intikam" kelimesi, insan perspektifinden değerlendirildiğinde çoğunlukla negatif bir anlam taşır. İnsanlar genellikle intikamı, öfke ve hiddetle yapılan bir karşılık verme eylemi olarak algılar. Oysa ilahi adalet, insanın sınırlı ve duygusal tepkilerinin çok ötesindedir.
#### Kur'an'da İntikam
Kur'an'da "intikam" kelimesi ve türevleri bazı ayetlerde geçer. Ancak burada geçen intikam, insanî anlamdaki gibi kin ve nefret duygularıyla değil, adaletin tecellisi anlamında kullanılır. Örneğin, Ali İmran Suresi 4. ayette şöyle buyrulur:
> "Daha önce de insanlara doğru yolu gösteren bir rehber olarak Tevrat ve İncil'i indirmişti. Furkan'ı da indirdi. Şüphesiz Allah'ın ayetlerini inkar edenler için şiddetli bir azap vardır. Allah, intikam sahibidir."
De ki: ‘Allah’ın azâbı size ansızın veya açıkça gelirse, zâlimlerden başkası mı yok olur!” (En’âm  6/47)
,Bu ve benzeri ayetlerde, Allah'ın intikamından bahsedilirken aslında kastedilen, Allah'ın adaletinin tecelli edeceği ve her şeyin yerli yerine konulacağıdır. Allah'ın intikamı, insanî duygularla hareket eden bir intikam değil, mutlak adaletin sağlanmasıdır.
#### Hadislerde İntikam
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) de birçok hadiste adalet ve merhamet konularına vurgu yapmıştır. Allah'ın merhameti ve bağışlayıcılığı, O'nun intikamından daha çok vurgulanır. Peygamberimiz bir hadisinde şöyle buyurmuştur:
> "Allah merhametli olanlara merhamet eder. Siz yeryüzündekilere merhamet edin ki, göktekiler de size merhamet etsin."
Bu hadis, Allah'ın intikamından ziyade merhamet ve bağışlayıcılığının ön planda olduğunu gösterir. Ancak Allah'ın adaletinin tecelli edeceği ve herkesin yaptıklarının karşılığını göreceği de bir gerçektir.
Allah, zalime tövbe etmesi için mühlet verse bile, asla ihmal etmez. Bir Müslüman, mazlum olsa bile asla zalim olmaz ve olmamalıdır.
“İşte kazandıkları (günahları)ndan ötürü zâlimlerden bir kısmını diğer bir kısmının peşine böyle takarız.” (Enâm  6/129) mealindeki ayetin, bu rivayetin anlamını desteklediği ifade edilmiştir. (bk. Keşfu’l-Hafâ, a.y.)
Bu anlamı destekleyen bir hadîs-i kudsî’de şöyle buyurulmuştur:
“Azîz ve celîl olan Allah şöyle buyurdu; ‘Buğzettiklerimle buğzettiklerimden intikâm alırım. Sonra da döner, hepsini cehenneme döker, sürer, atarım.’ ” (Mecmeu’z-Zevâid, 7/289) Allah’ın Elçisi Hz. Muhammed aleyhissalatü vesselam, ümmetiyle çok alâkadar olduğundan, bu gibi haberlerle onların dikkatini çekiyor ve adetâ şunu demek istiyor:
“Ümmet-i Muhammed cezalandırılmayı hak ettiğinde Allah, onları terbiye etmek için zalimleri onlara musallat eder."
Evet, zalim Allah’ın kılıcıdır. Önce onunla intikam alır; sonra da döner ondan intikam alır. Yani zalim de zulmünde payidar olmaz; ancak Allah, önce bu zalimleri Müslümanların üzerine musallat eder. Sonra da tutar onları sarsar ve yerin dibine batırır.
#### Sonuç
"Allah intikam alır mı?" sorusuna cevap verirken, ilahi adaletin ve merhametin birlikte düşünülmesi gerektiği sonucuna varırız. Allah, insanların yaptıkları haksızlıkların ve zulümlerin karşılıksız kalmayacağını, adaletin mutlaka tecelli edeceğini bildirir. Ancak bu intikam, insanî duygularla yapılan bir karşılık verme değil, ilahi adaletin tecellisi olarak anlaşılmalıdır. İslam'da Allah, en merhametli, en bağışlayıcı ve aynı zamanda en adil olandır. Bu nedenle, Allah'ın intikamı, mutlak adaletin bir yansıması olarak görülmelidir.


Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.