Ruha Dokunan Öğretmen Olmak...
Bir etki mesleğidir öğretmenlik… Öğretmen sınıfa girmeden önce kendine şu soruları sormalıdır: “Öğrencilerimi nasıl etkilerim? Nasıl farklı olurum. Öğrenciyi nasıl düşündürebilirim? Öğrencilerimiz merak ve öğrenme dürtülerini nasıl sürekli açık tutabilirim? Öğretmen arkadaşlarımla nasıl çalışıyoruz? Bir öğrenme topluluğu muyuz? Yoksa gemisini kurtaran kaptan mı?” Bu çağ ekip çağı… Öğretme ve sürekli öğrenme çağı…
Yunus Emre’nin de dediği gibi “ Her dem yeniden doğarız bizden kim usanası” Bu söz her öğretmenin temel ilkesi olmalıdır. Öğrenen öğretir. Öğrenmeyen başkasına da bir şey öğretemez. Çocuğunun öğretmeni nasıl olsun istiyorsan öyle öğretmen olmalısın… Hayatta en büyük şans iyi bir sınıf öğretmenine rastlamaktır… Bir sınıf öğretmeni öğrenciyi hamur olarak alır ve onu en iyi şekilde yoğurur. Her öğrencinin kapasitesini bilir ve onları hem akademik, hem ahlaki yönden yetiştirir. Hatta hangi öğrencinin hangi öğrencinin hangi mesleği yapabileceğini de en iyi o bilir. Çünkü çocuğun gelişimini, yeteneklerini yıllarca en iyi şekilde o gözlemler.
Bizlerin en büyük sorunu öğrencilerimizin ve evlatlarımızın başarısız olduğu alanlara ve derslere ağırlık vermemizdir. Örnek olarak edebiyat dersinde yeteneği olan bir öğrencinin matematiği kötü ile biz bütün yatırımımızı desteğimizi matematik üzerine yapıyoruz. Aynı yatırımı ve desteği çocuğun sevdiği ve yetenekli olduğu edebiyat alanında yaparsak daha başarılı ve mutlu olacağı ortadadır. Tabii burada en önemli mesele gelecek kaygısı…
Müzik, resim ve spor alanında başarılı bir çocuğun ailesinin ve kendisinin gelecek kaygısını gidermemiz ve ona kapasitesi doğrultusunda iş olanakları ve fırsatları yaratmamız gerekmektedir.
Öğretmenin öncelikle mesleğini sevmesi gerekir. Sevgisiz yapılamayacak tek meslektir öğretmenlik…
Dışarıdan görüldüğü gibi değil. Öğretmenlik; liderlik, teknik direktörlük, anne, babalık, kardeşlik, dostluk… Sözleriyle değil davranışlarıyla model olur öğretmen… Derse girdiğinde şunu hiç unutmamalıdır; Her öğrenci; aynı zamanda bir müfettiş yada bir denetleyici… Çünkü öğrencidir öğretmeni inceleyen tepeden tırnağa, saçından çorabına… Öğretmendir etkileyen öğrenciyi sahnedeki sanatçı misali… Yeri gelir anne baba olur yeri gelir bir dost yada bir ağabey…
Bazen bir pop star, bazen de bir sinema yıldızı… Bu sahnede başarılı olan öğretmen idol olur öğrencinin gözünde… Öğretmenin sözlerini aklına kazır öğrenci, davranışlarını yüreğine… Öyle ki bazı sözleri hayat mottosu olur ona… Bu sözler yön verir onun hayatına, geminin dümeni misali…
|
|