9.01.2025 19:03:00

68

Gülseren ŞENYÜZLÜ

SEVGİLİ VELİLER, SİZ SINAVA HAZIR MISINIZ? 


Değerli anne ve babalar, anneanneler, babaanneler, siz sınava hazır mısınız? Bu soru sanırım sizleri şaşırttı ve pek çoğunuz: “Sınava ben değil, çocuğum hazırlanıyor.” diye geçirdiniz içinizden. Sonra öfkelendiniz, bu köşe yazarı kafayı yemiş, bize de yedirtecek diye söylendiniz.  
Haklısınız, çünkü çocuğunuzla birlikte siz de sınava hazırlanıyorsunuz; hem eğitimci hem de iki çocuk annesi olarak çok zor bir dönem geçirdiğinizi biliyorum ve sizi anlıyorum. 
Diyeceksiniz ki sizin işiniz bizden daha kolay. Yanıtım, üzgünüm HAYIR!
Terzi kendi söküğünü dikemez. “ atasözünü hepimiz biliriz. Başkalarına yaptığımızın pek çoğunu bazen bıkkınlıktan bazen de yorgunluktan aksatırız.  Kısaca birbirimizden farkımız yok. Öyleyse ne yapmalıyız.
“Değerli anne ve babalar, size önerim: “  Adı olursa olsun sınavları sıçrama tahtası. “ olarak görmenizdir. Olumlu bakış açısı stres ve öfkeden uzak kalmanızı ve sınav dönemini sevgi saygı ve anlayış içinde geçirmenizi sağlayacaktır. 
Bir karıncanın nasıl çalıştığını hiç izlediniz mi?
Kendisinden beş kat büyük bir sineği taşımaya karar verdi mi; on defa, yüz defa düşer ama asla vazgeçmez. Karıncalar bile zorluklar karşısında vazgeçmezken biz neden çocuğumuza başarması için gereken gücü vermeyelim.
Çocuklarımızın yaşamları boyunca silik yaşamalarını ister miyiz? Elbette hayır! 
Anne baba olarak, çocuğunuz ders çalışırken ya da sınava hazırlandığı sırada, onun çalışma isteğini arttırmak ve onu çalışmaya teşvik etmek için kaygı yükseltici yaklaşımlardan kaçının.
"Bu kadar çalışmayla kazanamazsın...", "Bu kafayla gidersen zor kazanırsın..." gibi ifadeler kullanmak, çocuğunuzun daha çok çalışmasını sağlayamayacak aksine onun kendine olan güvenini sarsacak hatta anne babasının kendinden beklediklerini yerine getirmeyerek onlarla inatlaşacaktır.
Bunun sonunda ortaya çıkan kaygı, başarıyı olumsuz yönde etkileyen kaygıdır ve çocuğunuz için bununla başa çıkmak oldukça zor olacaktır.
Çocuğunuza sen bunu yapamazsın, sen beceremezsin gibi olumsuz mesajlar yerine sen bu işi yapabilirsin, bunu anlayabilirsin, bu işin üstesinden gelebilirsin mesajları vermeyi deneyin. Kendine olan güvenini sağlaması için cesaret verin, kısaca ona her zaman yanında olduğunuz mesajı verin.  Her nerede sevgi varsa orada başarı vardır.
Sınavları, çocuğunuzla aranızdaki ilişkiyi arttırmak için fırsat olarak görebilirsiniz.
Erkekler için “askerlik arkadaşlığı “ farklıdır. Çünkü belirsizliklerle başlayan kaygılı, ciddi, gergin dönemde kurulan ilişkiler kuvvetlidir Ve ömür boyu unutulmaz. 
Siz de sınava hazırlık dönemini aranızdaki bağları daha da güçlendirmek için fırsat olarak görebilirsiniz. Bu dünyada her şeyin iyisine layık çok güzel ve çok özel çocuk var: 
O, sizin evde yaşıyor.
O, sizin çocuğunuz ve soruyorum:
“ İyi günde, kötü günde; başarıda ve başarısızlıkta çocuğunuzun yanında olacak mısınız?”


Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.