Gülseren ŞENYÜZLÜ

Tarih: 18.07.2024 17:50

ÜNİVERSİTE ADAYLARI VE TERCİH MESELESİ

Facebook Twitter Linked-in

 

ÜNİVERSİTE ADAYLARI VE TERCİH MESELESİ

“YÖK Başkanı Erol Özvar: Mezunların kolay iş bulacağı yeni bölümler açılacak.
Üniversitelerde mezunlarının iş bulamadığı onlarca bölüm var. Diploma alabilmek için gidilen bölümler büyük bir sorun. “  haberini okudum veeee…
YKS 2024 tercih dönemi ne zaman? Sorusu geliverdi aklıma…
2024-YKS tercih işlemlerinin 25 Temmuz- 2 Ağustos tarihlerinde yapılacağı duyuruldu. 


Sınava hazırlanırken pek çok gencin aklına gelmeyen; ama hayati önem taşıyan bir konu TERCİH MESELESİ...
Her yıl aynı şey gelir gündeme, son dakikaya sıkıştırılır bu kadar önemli konu. Matematik kadar, fizik, kimya netleri kadar önemli bir konu…
Seçtiğiniz bölüm ilerideki yaşamınızı belirleyecek. Yaşayacağınız çevre, kazancınız, arkadaşlarınız, evleneceğiniz kişi, hatta çocuklarınız..
Bu kadar önemli bir konu neden geçiştirilir, anlamış değilim. 


Öyleyse ne yapmalı… Elbette, puanımız, bulunduğumuz yüzdelik dilim önemli. 
Puanımızın belirlediği dilimdeki üniversiteler, bölümler neler. Önce bu konuyu belirleyelim, rehberlik servisleri bu konuda oldukça başarılı, kendi başınıza hareket etmeyin, derim.
Tercih yapabileceğiniz bölüm ve üniversiteler ortaya çıktı mı, hadi bakalım şimdi burada seçebileceğiniz bölümler ve mesleklerle ilgili araştırma yapmaya geldi sıra.
Sakın bana ben şimdilik bir üniversiteye kapağı atayım, sonrası Allah kerim, demeyin. Sonra hayatınız aramakla geçiyor. 9. Sınıftaydınız henüz, bölüm seçmeniz gerekiyordu, araştırdınız, bölümünüzü seçtiniz. Diyelim ki dil bölümünü seçtiniz, çalışabileceğiniz alanlar:
“Yabancı dil bölümü mezunları; farklı iş alanlarında yabancı dil ile eğitim veren, iletişim sağlayan ve iş yapan her kurumda çalışabilir. Başta öğretmenlik olmak üzere, akademisyenlik, editörlük, çevirmenlik, call center elemanı, turist rehberi, tercümanlık, online ders eğitmenliği vardır.” Şeklinde araştırmamızı yaptık. 


“Bu mesleklerden hangisi dikkatinizi çekiyor, kişiliğinize uygun olan meslek hangisi ve ne kadar kazanabilirsiniz.  “ 
Nereden bulacağız bu bilgileri. Bilgisayardan yapacağınız araştırmalarda ciddi siteleri tercih edin.
İŞKUR, kısaca İŞÇİ BULMA KURUMU olarak bildiğimiz kurum en inandırıcı ve gerçekten size yararlı olacak. Bu kuruma gidin ve nasıl bilgi alabilirim, diye sorun. Sizler için kurulmuş rehberlik bölümüne yönlendirileceksiniz.
Soracağınız soruları ince bir deftere kaydedin, tek tek sorularınızın yanıtını notlar halinde yazın.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —